Historia - Strömbacken

Go to content

Main menu:

Historia

Om oss

Huset har en brokig historia, från att ha varit en liten gård under 1800-talet byggde bankdirektör Ekman från Göteborg om huset 1918 till sommarstuga.  Bilden är tagen 1928. Här anlade Ekman även en spikfabrik med tillhörande kraftverk.

På 1940-talets början sålde paret Ekman huset till Swartz som bedrev pensionat i huset under några år. Tiderna var hårda med ransoneringskuponger på allt, det var svårt att få det att gå runt vilket gjorde att verksamheten lades ner efter endast några år.

Huset har under en längre period varit flyktingföläggning,dels i de som hamnade i nöd på grund av andra världskriget, människor kom från bl.a. Estland, Polen och Vitryssland,dels från Ungern 1956 under Ungernkrisen.

I slutet av 60-talet värvade Volvo i Olfström arbetare från forna Jugoslavien och flera familjer fick sina nya hem i Villan Östafors, som hade byggts om av Volvo till sex tvårumslägenheter.

1981 hittade vi detta fantastiska hus, och redan samma höst öppnade vi Vävboden. Butiken finns kvar och har öppet efter övverrenskommelse.

Back to content | Back to main menu